14 grudnia 2017r.

Czym jest fermentacja - lekcja biologii w technikum

     Każdy z nas zna ciasto drożdżowe, ale czy zastanawialiście się dlaczego po jakimś czasie zaczyn, a później samo ciasto zwiększa swoją objętość? Właśnie tutaj pojawia się nam wszystkim znany proces, a mianowicie fermentacja. Sam proces łatwo wyjaśnić. Fermentacja to enzymatyczny proces przemian związków organicznych prowadzony przez mikroorganizmy, zachodzący w warunkach beztlenowych, którego efektem jest uzyskanie energii. Brzmi strasznie, ale to tylko pozory. W rzeczywistości chodzi o rozkład cukru.
     Jak zatem w prosty sposób pokazać rozkład glukozy w procesie fermentacji oraz wykazać, jaki gaz spulchnia ciasto drożdżowe? Potrzebne nam będą oczywiście mikroorganizmy, czyli drożdże, cukier, opcjonalnie mąka i oczywiście ciepła woda. Przydadzą się również szklanki, a także np. gumowa rękawiczka.
     Do szklanki wkruszamy 18 g drożdży, wsypujemy 1,5 łyżeczki cukru, 1 łyżeczkę mąki oraz wlewamy ciepłą wodę. Mieszamy składniki do całkowitego rozpuszczenia się drożdży oraz cukru i zamykamy wlot szklanki rękawiczką, tak aby móc obserwować cały proces.
     Obserwujemy wzrost drożdży, podczas którego wydziela się dwutlenek węgla. Gaz będzie dostawał się do gumowej rękawiczki powodując jej powiększanie.
     Wracając do naszej fermentacji, doświadczenie zobrazowało fermentację alkoholową, którą znamy także z uzyskiwania ciasta drożdżowego, czy chleba.
     Jaki gaz spulchnia więc ciasto drożdżowe i dlaczego?
     Spulchniającym gazem jest oczywiście dwutlenek węgla, który gromadzi się w wolnych przestrzeniach i powoduje, że ciasto rośnie.
     Doświadczenie, które możemy przygotować sami w domu zostało przedstawione przez uczniów klasy I technikum na lekcji biologii, w trakcie rozważań na temat biotechnologii.
Zapraszam do eksperymentowania - Joanna Pajączek.






Mosina - Zespół Szkół - Liceum Ogólnokształcące, Technikum, Szkoła Zawodowa - Zapoznaj się z wydarzeniami w bieżącym roku szkolnym





Zespół Szkół im. Adama Wodziczki w Mosinie

62-050 Mosina, ul. Topolowa 2, tel. 61-81-32-922, e-mail: zsmosina @powiat.poznan.pl

Witrynę redaguje: Paweł Zawieja