|
13 listopada 2018r.
“Walory kuchni europejskiej”
Kuchnia włoska
W tym roku szkolnym, już z nową grupą, ponownie realizujemy zajęcia warsztatowe “Walory kuchni europejskiej”, w ramach Projektu “Gotowi do pracy – poprawa zdolności do zatrudnienia uczniów placówek kształcenia zawodowego, dla których organem prowadzącym jest Powiat Poznański”. Tym razem w roli głównej wystąpiła kuchnia włoska.
Kuchnia włoska charakteryzuje się korzystaniem z dużej ilości warzyw i przypraw takich jak: oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn, a także używaniem parmezanu. Kuchnia włoska charakteryzuje się korzystaniem z dużej ilości warzyw i przypraw takich jak: oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn, a także używaniem parmezanu. W kuchni tej dość powszechnie stosuje się też oliwę, pomidory oraz cebulę i czosnek, a także oliwki. Kuchnia włoska wyspecjalizowała się szczególnie w potrawach mącznych oraz w rybnych i owocach morza.
Na naszych zajęciach przygotowaliśmy bruschettę – rodzaj przekąski, jest to grzanka, której podstawą jest pieczywo, posmarowane oliwą i roztartym czosnkiem. Istnieje wiele wariantów tego dania. Najczęściej podawane jest z mieszanką świeżo pokrojonych pomidorów i bazylii. Część grzanek posmarowaliśmy pesto, czyli zielonym sosem pochodzącym z Genui we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia. Tradycyjnie wytwarzany w marmurowych moździerzach z oliwy, bazylii, parmezanu lub innego drobno startego twardego sera, orzeszków piniowych i soli. Daniem głównym, na wyraźne życzenie uczestników była pizza, a na deser pyszne schłodzone tiramisu, deser, który składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso, na którą nakłada się warstwę kremu z sera mascarpone, a całość posypuje się warstwą przesianego kakao. W miłej atmosferze i przy pięknie nakrytym, zastawionym stole, rozmawialiśmy o przygotowanych potrawach, ocenialiśmy organoleptycznie nasze potrawy oraz ich wartość odżywczą. Nasze następne zajęcia już niebawem.
Małgorzata Kołodziej
|
|