4 grudnia 2018r.

Walory kuchni europejskiej

Kuchnia polska


      To kolejne w tym roku szkolnym zajęcia w ramach Projektu “Gotowi do pracy – poprawa zdolności do zatrudnienia uczniów placówek kształcenia zawodowego, dla których organem prowadzącym jest Powiat Poznański”. We wtorek spotkaliśmy się na zajęciach “Walory kuchni europejskiej”. Jak na grudzień przystało, bohaterem była kuchnia polska, a szczególnie potrawy wigilijne i świąteczne. Zadanie dość trudne, ponieważ przygotowywaliśmy pierogi i pierniki.
      Słowo pierogi zadomowiło się w polszczyźnie w XVII wieku, a w XIX wieku miało już takie samo znaczenie jak obecnie i oznaczało potrawę z ciasta głównie pszennego, gotowanego albo pieczonego, wypełnionego różnymi rodzajami nadzienia. Na naszych zajęciach przygotowaliśmy pierogi z kapustą i grzybami oraz drugie, z mięsem. I chociaż w kilku przypadkach był to pierwszy kontakt z takim zadaniem, to okazało się, że poradziliśmy sobie bardzo dobrze, a nawet okazało się, że Kamil jest wyjątkowo uzdolniony w tej kwestii. Pierogi Kamila były doskonałe.
      Jeśli chodzi o pierniki, to było z tym dużo zabawy, szczególnie przy formowaniu pierników i przy świątecznym dekorowaniu. Efekty można podziwiać na zdjęciach.
      W atmosferze już prawie świątecznej, pachnącej piernikami, przy pięknie nakrytym stole, dzieliliśmy się wrażeniami z zajęć. Kolejne warsztaty już wkrótce, będzie to kuchnia francuska. Oczekiwania są ogromne. Do zobaczenia.
Małgorzata Kołodziej






Mosina - Zespół Szkół - Liceum Ogólnokształcące, Technikum, Szkoła Zawodowa - Zapoznaj się z wydarzeniami w bieżącym roku szkolnym





Zespół Szkół im. Adama Wodziczki w Mosinie

62-050 Mosina, ul. Topolowa 2, tel. 61-81-32-922, e-mail: zsmosina @powiat.poznan.pl

Witrynę redaguje: Paweł Zawieja