|
19 marca 2019r.
Walory kuchni europejskiej- kuchnia francuska
I znowu było smacznie. Przeprowadzone zostały kolejne zajęcia “Walory kuchni europejskiej”, w ramach projektu “Gotowi do pracy – poprawa zdolności do zatrudnienia uczniów placówek kształcenia zawodowego, dla których organem prowadzącym jest Powiat Poznański”. Tym razem bohaterem była kuchnia francuska.
Na przekąskę przygotowaliśmy deskę serów i wędlin, z dodatkiem winogron, do tego pieczywo i masło. Daniem głównym było ratatouille, czyli klasyczny francuski "gulasz" z warzyw, który może stanowić samodzielną potrawę np. podawany z bagietką lub być dodatkiem do grillowanych czy pieczonych mięs. Ratatouille, jest to jarska potrawa prowansalska, danie opiera się na składnikach warzywnych, przede wszystkim na bakłażanach, cukinii, papryce, cebuli i pomidorach.
Deserem były pyszne crepes suzette, czyli „naleśniki pięknej Suzette”. Są to niebanalne naleśniki z sosem pomarańczowym. Świetnie udały się także sakiewki z ciasta francuskiego z owocami, posypane cukrem pudrem. W miłej atmosferze i przy zastawionym stole, rozmawialiśmy o przygotowanych potrawach, zwyczajach panujących w kuchni francuskiej, ocenialiśmy wartość odżywczą posiłku.
Małgorzata Kołodziej
|
|