|
9 listopada 2023r.
Logistyka „od kuchni”.
Zajęcia w klasie 2 technikum logistycznego, których głównym celem było rozpoznanie rodzajów i przyczyn strat w procesach przemieszczania i przechowywania dóbr, rozpoczęliśmy od przeanalizowania codziennych domowych czynności. Każdego dnia, w każdej kuchni wykonujemy operacje związane z przesypywaniem, przelewaniem czy przekładaniem z naczynia do naczynia różnych, potrzebnych nam produktów. Często, na przygotowanie potrawy, napoju czy zwykłej owsianki mamy ograniczoną ilość czasu – spieszymy się do pracy, szkoły… Lecz czy zastanawialiście się kiedyś nad tym ile przy tym tracimy cennego produktu? Tak, tracimy… sprzątając jego resztki z blatu kuchennego, podłogi czy wyrzucając słoiczek po miodzie i butelkę po oliwie.
Dla lepszego zrozumienia tematu, niektóre z tych codziennych aktywności wykonaliśmy w klasie. Rezultat? Rozsypany ryż, mąką oraz rozlana oliwa, która dodatkowo uporczywie przylega do ścianek naczynia i nie daje się przelać w całości. Ale to tylko niewielka część problemów z niesfornym towarem.
Jeśli te niewielkie ilości utraconego towaru w kuchni czy podczas doświadczenia w klasie przeniesiemy na ilość utraconego towaru przy wielotonowych manipulacjach magazynowych, to okaże się, że takim stratom warto już zapobiegać. A być może uczniowie już od teraz spojrzą na rozsypane czy rozlane resztki produktów w swoim domu z innej perspektywy.
Beata Zakrzewska

|
|