![]() |
![]() |
|
![]() Technikum - technik hotelarstwa9 marca 2020r. Praktyczna nauka zawodu technik hotelarstwaW ramach przygotowania do zawodu hotelarze z Wodziczki uczestniczą w lekcjach, które wymagają od nich praktycznego zastosowania zdobytej wiedzy. Tym razem uczniowie klasy Ic technikum hotelarskiego w ramach przedmiotu „Przygotowanie i podawanie śniadań” uczyli się jak właściwie nakrywać stoły w sali obsługi konsumenta do poszczególnych typów śniadań, m.in. do śniadania kontynentalnego oraz wiedeńskiego. Dzięki praktycznemu zastosowaniu metod prowadzenia zajęć, uczniowie szybciej zapamiętują poznane zagadnienie i mają możliwość udziału w ciekawych zajęciach.![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 20 lutego 2020r. Tłusty czwartek u WodziczkiUczniowie klas Ia i Ic technikum w ramach praktycznego przygotowania do zawodu technik hotelarstwa odbywała zajęcia kulinarne. Grupa hotelarzy liczyła 36 uczniów i podzielona była na 6 osobowe zespoły, które w krótkim czasie miały określone zadania w pracowni obsługi konsumenta.Na początku p. Joanna Pajączek zaprezentowała uczniom zasady przygotowania ciasta na pączki, a następnie hotelarze udali się do pracowni kulinarnej, w której razem z p. Joanną Markuszewską-Orpel i p. Marzeną Adamczak przygotowywali ciasto drożdżowe na pączki. W kolejnym etapie uczniowie wysmażali, nadziewali i lukrowali przygotowane pączki, a także częstowali nimi wszystkich zainteresowanych tym tradycyjnym i pysznym przysmakiem. Dzięki nowemu wyposażeniu pracowni uczniowie mieli możliwość szybkiej i efektywnej pracy oraz nauki obsługi nowych urządzeń, które szkoła otrzymała dzięki udziałowi w projekcie „Gotowi do pracy - rozwój infrastruktury placówek kształcenia zawodowego, dla których organem prowadzącym jest Powiat Poznański". ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 19 lutego 2020r. Hotelarze poznają standardy pracy włoskich hoteliMija pierwszy etap naszych praktyk w Rimini. Jutro czeka nas spotkanie podsumowujące w biurze Sistema Turismo. Celem tego spotkania będzie zdanie relacji z przebiegu pracy w hotelach. Pracujemy po dwie osoby w pięciu obiektach: Hotel Sovrana, Beach Hotel, Waldorf Hotel, Hotel Villa Adriatica i Hotel La Perla.Wykonujemy różne prace zgodnie z wymaganiami programowymi i kwalifikacjami zawodowymi w zawodzie technik hotelarstwa. Niektórzy z nas przygotowują pokoje dla nowych gości, inni pomagają przy serwowaniu śniadań i obsłudze klientów restauracji. Każdy z nas w kolejnych dniach będzie pracował w poszczególnych sektorach danego obiektu. W ten sposób poznajemy standardy pracy dobrych włoskich hoteli. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 17 lutego 2020r. Pierwszy tydzień praktyk w RiminiMinął pierwszy tydzień pobytu w nadmorskim Rimini, położonym nad północnym Adriatykiem. W niezwykłych warunkach odbywamy czterotygodniowe praktyki zawodowe w zawodzie technik hotelarstwa i logistyk. Jesteśmy tutaj w ramach projektu Erasmus+ „Kreatywni Technicy w nowoczesnej Europie” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej.Pierwszy tydzień upłynął bardzo spokojnie. Wdrażaliśmy się w rytm pracy zawodowej i poznawaliśmy europejskie standardy pracy w hotelach i firmach logistycznych. Przy życzliwej pomocy opiekunów praktyk byliśmy w stanie sprostać nowym obowiązkom. Po tygodniowej pracy należał nam się aktywny wypoczynek. Pod opieką tutora z biura Sistema Turismo wspólnie z młodzieżą bułgarską i łotewską pojechaliśmy na uroczą wycieczkę do San Marino. Podczas przejazdu autokarem do jednego najmniejszych państw Europy Tsveti i Milena przybliżyły nam legendę powstania republiki, jej walory turystyczne i gospodarcze. Następnie pod opieką przewodnika udaliśmy się na spacer szlakiem najważniejszych miejsc goszczącego państwa. Miedzy innymi zobaczyliśmy katedrę poświęconą pamięci św. Maryna z 19 wieku, katedra powstała w miejscu jednego z pierwszych kościołów przedromańskich. Jest to trójnawowa bazylika w stylu klasycystycznym z fasadą ozdobioną kolumnami w porządku korynckim. We wnętrzu katedry, po lewej stronie, w niszy w pobliżu prezbiterium, stoi podwójny fotel kapitanów – regentów. Po prawej stronie w srebrnej urnie znajdują się prochy św. Maryna. Następnie przeszliśmy na Piazza della Libertà, gdzie mieści się ratusz Palazzo Pubblico, siedziba rządu republiki. Ratusz został zbudowany w stylu gotyckim pod koniec XIVw. w miejscu wcześniejszego Wielkiego Domu Rajców. W latach późniejszych był wielokrotnie przebudowywany i naprawiany. Pod koniec XIXw. został odtworzony najprawdopodobniej zgodnie ze swoim pierwotnym wyglądem według projektu rzymskiego architekta Francesco Azzurri. Wejście do budynku umieszczone jest w podcieniach zamkniętych trójprzęsłową arkadą Wewnątrz znajduje się 60-osobowa Wielka Sala Rad, Sala Zgromadzeń i Sala Głosowań. Fasada ratusza ozdobiona jest herbami dziewięciu Zamków wchodzących w skład republiki. Nad środkowym łukiem arkady znajduje się kartusz z herbem republiki. Na wysokości półpiętra, w prawym narożniku budynku, umieszczona jest brązowa statuetka przedstawiająca św. Maryna. Nad ratuszem góruje z lewej strony wieża zegarowa. Nad tarczą zegara umieszczono mozaikę przedstawiającą postacie: św. Mariyna, św. Leona i św. Agaty. Ciekawostką jest to, że pod powierzchnią placu znajduje się średniowieczny kompleks cystern, gromadzących wodę deszczową dla potrzeb miasta. Pomnik na placu to Statua Wolności. San Marino znane było ze swoich kuszników. Co roku odbywa się w mieście festiwal Dni Średniowiecza „Medieval Days”, podczas którego rozgrywany jest turniej kuszniczy. Obchodom towarzyszy wiele imprez m.in. festiwal muzyki średniowiecznej, liczne parady, w których uczestnicy przebrani w historyczne stroje niosą sztandary. Towarzyszą im pokazy akrobatów i kuglarzy. Spacer zakończyliśmy pod jedną z trzech wież na szczycie góry Monte Titano. Teraz został czas na zakupy pamiątek i coś dla podniebienia. Włochy – to obowiązkowo pizza i kawusia. W dobrym nastroju pożegnaliśmy to urocze miejsce i pełni wrażeń wróciliśmy do hotelu. Przed nami kolejny tydzień pracy i nowych doświadczeń. Jednym z takich doświadczeń będzie zapewne korzystanie z publicznej samoobsługowej pralni i suszarni. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 12 lutego 2020r. Już w RiminiZakończył się drugi dzień pobytu w Rimini. Dzisiaj wspólnie z naszą opiekunką Viki zwiedzaliśmy miasto. Poznaliśmy jego historię najważniejsze atrakcje turystyczne. Wśród nich triumfalny Łuk Augusta z czasów rzymskich, stanowiący granicę drogi via Flaminia. Konstrukcja powstała z rozkazu Oktawiana Augusta w I wieku p.n.e. Pełnił niegdyś rolę bramy miejskiej, jako część murów obronnych miasta. Na półkolumnach znajdują się korynckie kapitele, medaliony z wizerunkami bogów; Posejdona i Romy. Do dnia dzisiejszego nie zachował się posąg Oktawiana Augusta, zwieńczający obiekt. Duże wrażenie wywarła na nas Świątynia Malatestów z XIII wieku wzniesiona przez ówczesnego księcia Rimini. Spacer zakończyliśmy na Placu Trzech Męczenników. Dowiedzieliśmy się, że z miastem związani byli Leonardo da Vinci i Federico Fellini, który urodził się w Rimini. Prawdą jest, że zachwyciły nas nie tylko zabytki, ale również urokliwe uliczki i kolorowe witryny sklepów.Następnie przeszliśmy do biura Sistema Turismo, gdzie spotkaliśmy się pracownikami. Opiekunka omówiła zasady udziału w projekcie, pobytu w hotelu i odbywania praktyk zawodowych. Viki udzieliła cennych wskazówek, jak poruszać się po mieście i korzystać z jego uroków. Po obiedzie pracownicy biura zaprowadzili nas do hoteli i firm logistycznych, w których od jutra rozpoczniemy praktyki zawodowe. Poznaliśmy opiekunów praktyk i zapoznaliśmy się z harmonogramem pracy na najbliższe dni. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 10 lutego 2020r. W drodze do Rimini9 lutego o godzinie 5.30 rozpoczęła się nasza podróż do Rimini. Droga na lotnisko w Berlinie minęła nam szybko, a lot do Bolonii okazał się bardzo przyjemny i nie taki straszy, jak niektórzy z nas sobie wyobrażali. Na lotnisku czekał na nas przedstawiciel włoskiego partnera projektu. Po dwugodzinnej jeździe autokarem dotarliśmy do hotelu, gdzie zostaliśmy zakwaterowani. Po krótkim odpoczynku przeszliśmy się okolicznymi uliczkami. Dzień zakończyliśmy wspólną kolacją.![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 13 stycznia 2020r. StudniówkaDo matury pozostało 100 dni. Może aż 100, może tylko 100. Nie czas o tym teraz myśleć. Aby tradycji stało się zadość nasze myśli krążą wokół balu zwanego "Studniówką". W tym roku czas zabawy nastał w sobotę, 11 dnia stycznia roku 2020. Zabawa w tym roku była huczna. I trwała do samego rana.Jak na prawdziwą studniówkę przystało, rozpoczęła się ona tradycyjnym polonezem. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 18 grudnia 2019r. Uroczysta Wigilia
Do tradycji naszej szkoły wpisała się uroczysta Wigilia, którą co roku przygotowują nasi hotelarze pod bacznym okiem swoich opiekunów. W związku z tym, klasa III technikum hotelarskiego przygotowania do Wigilii rozpoczyna już w miesiącu listopadzie. Podczas zajęć obsługi konsumenta uczniowie przygotowują poszczególne potrawy wigilijne. Pierwszą z potraw, którą uczniowie przygotowali były pierogi, kolejną pierniki i paluchy drożdżowe. W dzień wigilii uczniowie intensywnie pracowali przygotowując sałatkę i doprawiając barszcz, tak aby tradycji stało się zadość i aby na wigilijnym stole znalazły się tradycyjne potrawy bożonarodzeniowe. W tym roku na stołach królowały również pyszne makowce. Tradycją naszych Wigilii jest łamanie się opłatkiem, życzenia, wspólne śpiewanie kolęd oraz radosne rozmowy. Dziękujemy przybyłym gościom za wspólnie spędzony czas przy wigilijnym stole. Nasi hotelarze po raz kolejny spisali się wspaniale, przygotowując pyszne potrawy za co im serdecznie dziękujemy i życzymy dalszej owocnej nauki. W imieniu przybyłych gości i uczniów, składam serdeczne podziękowania Pani Joannie Pajączek oraz klasie III technikum hotelarskiego za przygotowanie cudnie wyglądającego i wybornie smakującego spotkania. Wszystkim uczniom, którzy pomagali w sprzątaniu i porządkowaniu kuchni i zaplecza, czyli pracowni obsługi konsumenta serdecznie dziękujemy! ZDROWYCH I RADOSNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA. Joanna Markuszewska-Orpel ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 5 grudnia 2019r. "Kochajmy nasze małe ojczyzny"Uczniowie naszej szkoły, laureaci etapu szkolnego: Anna Józefowicz z klasy IVb TH i Przemysław Łuczak z klasy IIa TL, wzięli udział w finale X edycji powiatowego konkursu ekologicznego "Kochajmy nasze małe ojczyzny", w Starostwie Powiatowym w Poznaniu. Trzeci laureat eliminacji szkolnych, z powodu choroby niestety nie pojechał na finał. Nasz zespół, chociaż w osłabionym składzie, poradził sobie znakomicie! Bogaci w nowe doświadczenie zgłosimy się do udziału w przyszłorocznym konkursie i zawalczymy o wyższe miejsce. Gratulacje dla Ani i Przemka.Małgorzata Kołodziej, Krzysztof Wiącek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3 - 5 grudnia 2019r. Wizyta studyjna w RiminiKoordynatorki projektu praktyk zagranicznych realizowanego w programie Erasmus+ „Kreatywni Technicy z Wodziczki w nowoczesnej Europie”, panie Anna Sawińska i Marzena Adamczak wraz z dyrektorem naszej szkoły udali się do włoskiego Rimini. W trakcie pobytu spotkali się z przedstawicielami naszego włoskiego partnera, odwiedzili miejsca, w których uczniowie będą odbywali praktyki zawodowe, zapoznali się z warunkami zakwaterowania i wyżywienia podczas miesięcznego okresu praktyk. Nie zabrakło czasu na zwiedzanie miasta i krótki pobyt nad Adriatykiem.![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4 grudnia 2019r. „Szekspir w duecie” – konkurs recytatorskiJulia Górna z klasy I c technikum (technik hotelarstwa) brała udział w konkursie recytatorskim „Szekspir w duecie”. Uczniowie szkół ponadpodstawowych i podstawowych rywalizowali ze sobą w II turach. Pierwsza, w której przedstawiali monologi z szekspirowskich dzieł, miała charakter poważny, natomiast II tura rozbawiła słuchaczy do łez i jak możemy się domyślić, kazała potraktować recytatorom dzieła Szekspira nieco z przymrużeniem oka.Niewątpliwie konkurs przybliżył zarówno słuchaczom, jak i uczestnikom dzieła wielkiego angielskiego dramaturga, ale nie zapominajmy: najważniejsza była zabawa i możliwość przedstawienie swoich umiejętności. A kto wie………. Może to właśnie 4 grudnia został odkryty aktorski talent ;-) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 28 listopada 2019r. Dzień Zawodowy u WodziczkiNasza szkoła zorganizowała Dzień Zawodowy. W godzinach od 9:00 do 15:00 gościliśmy wielu uczniów z 9 szkól podstawowych. Były to szkoły z Mosiny, Puszczykowa, Borowa, Pecnej, Rogalinka, Rogalina, Krosna i Krosinka.W organizację Dnia Zawodowego zaangażowało się wielu uczniów naszej szkoły. Robili oni wszystko by zadowolić gości …a przy okazji przekazać rzetelne informacje dotyczące placówki. Przeprowadzili między innymi synchronizowany pokaz kelnerski oraz dokonali prezentacji zawodu hotelarza, logistyka i zawodów szkoły branżowej. Ponadto hotelarze opowiedzieli o swoim doświadczeniach, jakie nabyli podczas realizacji praktyk zagranicznych w Hiszpanii i Berlinie oraz przedstawili ofertę naszej szkoły dotyczącą przyszłorocznych praktyk we Włoszech. Logistycy natomiast wzięli udział w humorystycznej scence i oprowadzili uczniów szkól podstawowych po szkole. Mamy nadzieję, że goście mieli okazję poczuć ducha i atmosferę naszej szkoły i że wielu z nich zobaczymy w jej murach w przyszłym roku. Dziękujmy za odwiedziny i do zobaczenia u Wodziczki! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 22 listopada 2019r. Hotelarze w BerlinieHotelarze z Wodziczki odbyli lekcję językową i zawodową w Hotelu Rotdorn w Berlinie oraz aktywnie zwiedzali stolicę Niemiec.W piątkowy wczesny poranek, grupa uczniów z klasy I i II, technikum hotelarskiego z Zespołu Szkół im. Adama Wodziczki w Mosinie wraz z opiekunami wyruszyła autokarem spod budynku szkoły do Berlina. Celem tej wycieczki było zapoznanie się z standardami hotelowymi w Berlinie, doskonalenie języka obcego, poznanie najważniejszych zabytków stolicy i nauka sprawnego przemieszczania się komunikacją miejską, która w Berlinie funkcjonuje znakomicie. Po przyjeździe do Berlina na dworcu głównym (Hauptbahnhof) zakupiliśmy bilety na przejazd metrem, koleją miejską, tramwajem i autobusem. Miasto przyjęło nas piękną ciepłą pogodą. W pierwszym punkcie naszego programu udaliśmy się kolejką miejską (S-Bahn) do dzielnicy Charlottenburg stacji Zoologischergarten, gdzie zwiedziliśmy pierwszy zabytek -symbol antywojenny - Kościoła Pamięci Cesarza Wilhelma (die Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche). Dzisiaj możemy podziwiać ruiny tego kościoła, gdyż został zniszczony podczas bombardowania w listopadzie 1943 r. Oprócz tego w drodze mogliśmy podziwiać piękne dekoracje i jarmarki, które są w trakcie przygotowań w związku z nadchodzącym czasem Adwentu. Ponadto zobaczyliśmy zegar wodny w Europa center i pierwszą galerię handlową. Drugim i najważniejszym punktem programu dla naszych hotelarzy była wizyta w berlińskim hotelu Rotdorn. Menager Hotelu Freya Schwarz przyjęła nas bardzo serdecznie w pięknej sali śniadaniowej, w której goście przebywają zarówno rano jak w chwilach odpoczynku po aktywnym zwiedzaniu stolicy. Uczniowie zostali zapoznani z szczegółową ofertą hotelu. Dzięki przychylności właścicieli i osób zarządzających hotelem mogliśmy zobaczyć wszystkie typy pokoi hotelowych, które urządzone są w bardzo eleganckim antycznym stylu. Ponadto zobaczyliśmy piękny ogród, w którym znajdują się domki drewniane dla mniej zamożnych turystów. Po obejrzeniu obiektu uczniowie mogli zadawać pytania i dowiedzieć się wielu ciekawych branżowych informacji. Po wizycie w hotelu udaliśmy się metrem i tramwajem na Bernauer Straβe, gdzie znajdują się pozostałości Muru wraz z Muzeum Muru Berlińskiego, w którym mogliśmy zapoznać się z historią podziału Niemiec oraz zobaczyć z wieży, w którym miejscu ta linia Muru dokładnie przebiegała. Po spotkaniu z grupą logistyków z naszej szkoły udaliśmy się spacerkiem na posiłek aby zregenerować siły i choć chwilę odpocząć, ponieważ czekały na nas kolejne atrakcje programu. Kolejną z atrakcji wycieczki była wizyta na Placu Poczdamskim w najbardziej nowoczesnym miejscu Berlina, gdzie corocznie odbywa się wręczanie nagród filmowych tzw. Berlinale. Następnie udaliśmy się w kierunku Pomnika pomordowanych Żydów podczas II wojny światowej i do Bramy Brandenburskiej- symbolu zjednoczenia Niemiec. Po spotkaniu z grupą logistyków na placu Aleksanderplatz wyruszyliśmy na ostatni punkt programu, którym była wizyta w niemieckim Parlamencie (Reichstag). Zanim jednak wjechaliśmy windą na jego kopułę, przeszliśmy szczegółowej kontrolę by móc zapoznać się z historią zwiedzanych zabytków, podziwiać piękną panoramę i obserwować z góry salę obrad, w której odbywają się posiedzenia Niemieckiego Rządu. Grupa hotelarzy i kilkoro chętnych logistyków wraz z opiekunami choć bardzo zmęczona, ale bardzo zadowolona udała się do autokaru, by ruszyć w drogę powrotną do kraju i tak zakończył się nasz bardzo aktywny dzień w stolicy Niemiec. Marzena Adamczak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 19 listopada 2019r. Przygotowania do wyjazdu na praktyki zawodowe w RiminiUczniowie klas II i III technikum logistycznego i hotelarskiego, którzy zakwalifikowali się do udziału w projekcie „ Kreatywni Technicy z Wodziczki w nowoczesnej Europie”, rozpoczęli intensywne przygotowania do wyjazdu na praktyki zawodowe do Rimini we Włoszech.Przygotowanie językowe z języka angielskiego i włoskiego ma różne formy pracy. Wszyscy uczestnicy projektu zobowiązani są rozwiązać testy biegłości języka angielskiego i na podstawie uzyskanych wyników wziąć udział w kursach językowych poprzez europejską platformę wsparcia językowego online (OLS). Kursy językowe online są dostępne dla wszystkich poziomów zaawansowania. Od listopada ruszyły zajęcia grupowe z języka angielskiego ogólnego i zawodowego. Każdy uczestnik projektu odbędzie 10 godzin zajęć z języka angielskiego ogólnego i 10 godzin zajęć z języka angielskiego zawodowego. Młodzież pod okiem doświadczonych nauczycielek Alicji Hinc I Darii Dobraś doskonali umiejętności komunikacyjne niezbędne w sytuacjach dnia codziennego i zawodowego. Rozpoczął się kurs podstawowy z języka włoskiego, który prowadzi lektor ze Szkoły Językowej „ Salamanca” w Luboniu. Zaletą zajęć jest to, że prowadzi je Włoch, który nie tylko uczy nas podstaw włoskiego, ale także przekazuje ciekawostki z kultury i obyczajów. Dopełnieniem zajęć grupowych jest możliwość samodzielnej nauki włoskiego z wykorzystaniem programów komputerowych w MCI. Kolejnym etapem przygotowania językowego z włoskiego będą zajęcia zorganizowane przez naszego Partnera w Rimini. W ramach godzin z geografii i wiedzy o społeczeństwie młodzież poszerzy wiedzę z zakresu położenia geograficznego, sytuacji społecznej, politycznej i gospodarczej Włoch. Podczas godzin z wychowawcą uczniowie podzielą się ze sobą wiedzą na temat zwyczajów i obyczajów państwa, w którym spędzą cztery tygodnie na przełomie lutego i marca. W tym celu młodzież przygotowuje prezentacje na temat kultury, tradycji i savoir vivre państwa goszczącego. W grudniu rozpoczną się zajęcia z pedagogiem Marianną Wojciechowską i doradcą zawodowym Alicją Jankowiak. Celem spotkań będzie przygotowanie uczniów do radzenia sobie w sytuacji stresu spowodowanego rozłąką z domem i pracą w obcym środowisku. Koniecznym wydaje się zapoznanie uczniów z podstawowymi przepisami prawa obowiązującego we Włoszech. Przed samym wyjazdem kierownik szkolenia praktycznego Krzysztof Derengowski podczas dwugodzinnego spotkania przypomni młodzieży zasady bezpieczeństwa i higieny pracy na stanowisku hotelarza i logistyka. Tak szczegółowo opracowany i realizowany harmonogram przygotowań uczestników mobilności do wyjazdu na praktyki zagraniczne ma zapewnić im bezpieczne i bezstresowe odbycie praktyk zawodowych we Włoszech. Anna Sawińska ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 15 listopada 2019r. „Szacun dla zawodowców”.Kolejny raz uczniowie naszej szkoły reprezentowali wybrane zawody na targach w ramach kampanii "Szacun dla zawodowców". Celem kampanii jest promocja kształcenia zawodowego, a w szczególności poszerzanie wiedzy o konkretnych zawodach. Akcja jest organizowana od 2015 roku. Najpierw skierowana była do gimnazjalistów, a od 2017 r. także do uczniów szkół podstawowych. Organizatorem kampanii jest Miasto Poznań i Powiat Poznański. W ramach targów "Arena Zawodów" nie są promowane szkoły, ale właśnie konkretne zawody. Idea jest taka, by uczeń zastanowił się, kim chce zostać w przyszłości i jaki chce wybrać zawód, a dopiero później nad tym, która szkoła oferuje mu najlepsze kształcenie. Nasza szkoła godnie reprezentowała zawody: technik logistyk, technik hotelarz oraz cukiernik. Uczniowie technikum logistycznego wyjaśniali młodszym kolegom zastosowanie kodów QR w logistyce, uczyli ich skanowania zadając przy tym inteligentne, na pozór śmieszne, choć wcale nie łatwe pytania. Hotelarze z dumą i entuzjazmem opowiadali o swoim zawodzie prezentując wypełnianie karty pobytu w hotelu, a cukiernicy serwowali przepyszne, kolorowe babeczki. Było miło, wesoło i apetycznie. Nasi uczniowie swoją pozytywną energią, zaangażowaniem i pasją do zawodu przyciągali tłumy młodszych kolegów, którzy z wielkim zainteresowaniem ich słuchali. Możemy być z nich dumni ;). Opiekunami uczniów były Pani Blanka Świtaj-Łukasik, Pani Agnieszka Konieczna oraz Pani Marianna Wojciechowska.![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 15 listopada 2019r. Pizza naszych hotelarzyUczniowie klasy 1a technikum w zawodzie technik hotelarstwa w ramach zajęć z przedmiotu przygotowywanie i podawanie śniadań przygotowali pizzę. Sami zarobili ciasto drożdżowe, dzięki czemu poznali proces fermentacji. Natomiast przygotowując różne dodatki do pizzy wykorzystali produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Wyrób gotowy cieszył się dużym uznaniem nie tylko wśród uczniów tej klasy.Joanna Markuszewska-Orpel ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 14 listopada 2019r. Konkurs Piosenki NiemieckiejNa początku listopada otrzymaliśmy z ZS im. Powstańców Wielkopolskich w Swarzędzu zaproszenie do udziału w Konkursie Piosenki Niemieckiej.Zaproszenie przyjęły uczennice klasy IC TH Julia Górna i Oliwia Łukasik wraz z wychowawczynią Panią Marzeną Adamczak. W myśl hasła konkursu „Każdy potrafi śpiewać” przystąpiły do poszukiwania repertuaru. Ponieważ na przygotowania do konkursu miały tylko tydzień, już następnego dnia zaprezentowały wybrany utwór „Essig auf Zucker” niemieckiej wykonawczyni Mine . Pierwszym krokiem było zapoznanie się z tekstem. Było to ogromne wyzwanie dla dziewcząt, ponieważ uczą się języka niemieckiego dopiero od września. W myśl zasady „Każdy potrafi…” i przy ogromnym zaangażowaniu, opanowały w błyskawicznym tempie tekst. Kolejnym krokiem było opracowanie podkładu muzycznego. I z tego zadania wywiązały się znakomicie. Dysponując tekstem i muzyką mogły już rozpocząć ćwiczenia pod kierunkiem Pana Krzysztofa Widery. Ostatnim etapem przygotowań było opracowanie choreografii. Teraz już pozostało tylko zaprezentowanie na konkursie przygotowanej piosenki. 14 listopada powitali nas bardzo serdecznie organizatorzy konkursu w Swarzędzu. Do konkursu zgłosiło się 18 wykonawców. Julia i Oliwia wystąpiły dopiero z nr 15. Długie oczekiwanie na występ sprawiało, że trema przed występem była coraz większa. Ale i tę przeszkodę dziewczyny pokonały profesjonalnie już po kilku taktach muzyki. Brawo !!! W czasie obrad jury uczestnicy konkursu w bardzo miłej atmosferze poznawali się bliżej i wymieniali doświadczenia. Serdecznie gratulujemy Julii i Oliwii sukcesu. Jesteśmy z nich dumni. Godnie reprezentowały naszą szkołę!!! W tym roku nie stanęły na podium, ale z pewnością zebrane doświadczenia i systematyczna praca przez cały rok pozwolą im wygrać konkurs za rok. Zapraszamy wszystkich chętnych do spotkania z piosenką niemiecką ! Irena Skrzypczak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 30 października 2019r. XIV Powiatowy Turniej RzeźbiarskiUczniowie naszej szkoły wzięli udział w XIV Powiatowym Turnieju Rzeźbiarskim, który zorganizował Mosiński Ośrodek Kultury.W turnieju wzięli udziały uczennice technikum: Kinga Frydrych kl. 2TH, Wioletta Jatczyńska kl. 4TL i Anna Józefowicz kl. 4TH. Natomiast branżową szkołę I stopnia reprezentowali uczniowie klasy Ic: Sandra Fischer, Wiktoria Lewandowska i Wiktor Szymański. Tegoroczny temat turnieju "W środku" rozbudził wyobraźnię młodych twórców i powstało wiele ciekawych prac. Interpretacja Ani Józefowicz - tego niewątpliwie trudnego tematu - została wysoko oceniona przez jurorów. Ania zdobyła I miejsce w kategorii szkół średnich! Serdecznie gratulujemy! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 29 października 2019r. X Powiatowy Konkurs Ekologiczny
Uczniowie naszej szkoły przystąpili do etapu szkolnego X Powiatowego Konkursu Ekologicznego. W konkursie wzięło udział 29 uczniów. |
Partnerzy |
|